Què és WIKISANTS?

WikiSants és una plataforma digital, impulsada per EL ARTE CRISTIANO d’Olot, que recull la imatgeria feta als tallers de sants olotins que es troben repartits dins i fora del territori. La plataforma és una web col·laborativa que permet inventariar, catalogar i visitar, fruint d’experiències immersives, les imatges religioses i els espais on s’ubiquen en aquest moment. D’aquesta manera, no només està pensada per ser visitada, sinó també per fomentar la participació dels usuaris i afavorir el diàleg i l’intercanvi social de comunitats amb interessos relacionats amb les imatges dels tallers d’Olot (acadèmia, col·leccionisme, art, religió, turisme, etc.).

La iniciativa ha estat promoguda pel primer taller de la ciutat d’Olot, EL ARTE CRISTIANO, fundat l’any 1880 i que significà l’inici d’una indústria artesanal que va tenir una gran importància en l’estructura social i productiva d’Olot, que va arribar fins a 40 tallers i va conformar un patrimoni i una tradició artesanal únics al món. A partir de les escultures originals de reconeguts artistes, les reproduccions en pasta de cartó fusta que neixen en aquests tallers són presents actualment arreu dels cinc continents.

A WikiSants s’hi poden trobar les fitxes de les figures originals i les ubicacions de les reproduccions. Aquestes ubicacions permeten a l’usuari accedir a material multimèdia i experiències immersives (imatges 3D d'algunes figures, visites exteriors i interiors de realitat virtual en 360º d'esglésies i ermites) amb informació, interpretació i detalls de l’art sacre.

La plataforma WikiSants permet interactuar-hi de diverses maneres:

  • Cerca geogràfica (a través dels mapes).

  • Experiència immersiva (imatges 3D, tours virtuals...).

  • Cerca de figures concretes (per tipus, autor, època, nom...).

  • Participació (els usuaris poden aportar continguts i figures que es trobin en llocs visitables com santuaris o museus).

Per tal de poder-hi participar i aportar nous continguts, cal que els usuaris s’hi inscriguin i s’hi acreditin (de manera gratuïta) a l'apartat "àrea personal". Un cop fetes les aportacions corresponents, l’administrador les revisarà i validarà perquè passin a incorporar-se a la web. Cada imatge catalogada disposa d’un botó per afegir informació que complementi la que ja està inventariada.

COM HI COL · LABORO? :

Essencialment, es pot participar en aquest projecte per a la catalogació i documentació de l’art religiós dels tallers de sants d’Olot a través de tres tipus d’aportacions. Caldrà registrar-se prèviament a la web de WikiSants a través d’aquest enllaç:

  1. En primer lloc, si veieu que disposeu d’informació addicional d’alguna de les figures o reproduccions, hi ha un botó de participació en cadascuna de les fitxes de reproduccions que us dirigirà al formulari de la imatge per complementar-ne la fitxa. Podreu observar que en gairebé totes les fitxes de les imatges hi ha camps incomplets; això es deu al fet que no disposem de totes les dades. Us animem a ajudar-nos a completar la informació.

  2. També es poden aportar reproduccions: a la pàgina “Els originals” trobareu fitxes amb fotografies d’estudi i models 3D de totes les figures de les quals tenim registres situats al mapa. Si teniu constància d’una reproducció d’alguna d’aquestes figures, podeu fer-nos-la arribar a través del botó habilitat “Publica una reproducció”, a les fitxes dels originals.

  3. D’altra banda, si el que voleu és afegir una figura completament nova, només cal que accediu al formulari d’inscripció a través de l’opció “Publica la teva figura” i ompliu totes les dades necessàries. El formulari tindrà un total de quatre pàgines de dades: en primer lloc, les dades personals de l’usuari que aporti la informació; seguidament, es sol·licitaran les dades de la figura, el nom, la tipologia, els materials, l’alçada, etc.; a continuació, caldrà aportar les dades de localització de la figura i el seu dipositari (lloc on es troba custodiada), per tal de poder localitzar-la al mapa, i, finalment, s’hauran d’afegir les imatges de la figura.  

    En tots els casos, des de WikiSants revisarem les aportacions i, si veiem necessari sol·licitar informació addicional, ens posarem en contacte amb vosaltres a través de les dades de contacte aportades. En el moment en què es publiquin al web, contactarem amb vosaltres novament per avisar-vos perquè les pugueu visualitzar i compartir.

    Recordeu que també ens podeu ajudar compartint aquest projecte per fer-lo arribar al màxim nombre de persones i que puguem continuar documentant i catalogant l’art sacre dels tallers olotins.