Neix WikiSants, la plataforma en línia que geolocalitza arreu del món la imatgeria religiosa feta als tallers dels sants d’Olot
La web permet, de manera col·laborativa, inventariar, catalogar i visitar els espais i les imatges fetes als tallers dels sants d’Olot. En una primera fase, s’han digitalitzat més de 100 imatges en 15 esglésies de la Garrotxa.
WikiSants és una plataforma digital, impulsada per EL ARTE CRISTIANO d’Olot, que recull la imatgeria feta als tallers de sants olotins que es troben repartits dins i fora del territori. La plataforma és una web col·laborativa que permet inventariar, catalogar i visitar, fruint d’experiències immersives, les imatges religioses i els espais on s’ubiquen en aquest moment. D’aquesta manera, no només està pensada per ser visitada, sinó també per fomentar la participació dels usuaris i afavorir el diàleg i l’intercanvi social de comunitats amb interessos relacionats amb les imatges dels tallers d’Olot (col·leccionisme, art, religió, turisme, etc.).
La iniciativa ha estat promoguda pel primer taller de la ciutat d’Olot, EL ARTE CRISTIANO, fundat l’any 1880 i que significà l’inici d’una indústria artesanal que va tenir una gran importància en l’estructura social i productiva d’Olot, que va arribar fins a 40 tallers i va conformar un patrimoni i una tradició artesanal únics al món. A partir de les escultures originals de reconeguts artistes, les reproduccions en pasta de cartó fusta que neixen en aquests tallers són presents actualment arreu dels cinc continents.
A WikiSants s’hi poden trobar les fitxes de les figures originals i les ubicacions de les reproduccions. Aquestes ubicacions permeten a l’usuari accedir a material multimèdia i experiències immersives (imatges 3D, visites exteriors i interiors de realitat virtual en 360º (VR)) amb informació, interpretació i detalls de l’art sacre.
La plataforma WikiSants permet interactuar-hi de diverses maneres:
• Cerca geogràfica (a través dels mapes).
• Experiència immersiva (imatges 3D, tours virtuals...).
• Cerca de figures concretes (per tipus, autor, època, nom...).
• Participació (els usuaris poden penjar-hi continguts).
Per tal de poder-hi participar i aportar nous continguts, cal que els usuaris s’hi inscriguin i s’hi acreditin (de manera gratuïta). Un cop fetes les aportacions corresponents, l’administrador les validarà i passaran a 2 incorporar-se a la web. Cada imatge catalogada disposa d’un botó per afegir informació i/o comentaris que complementin la que ja està inventariada.
En una primera fase, es disposa d’una base de dades de més de 100 imatges en un total de 15 esglésies de la Garrotxa; posteriorment, el projecte s’anirà ampliant fins a dotar-lo d’abast internacional, amb un mapa actualitzat de totes aquelles figures que es troben repartides arreu del món i que tenen com a origen els tallers dels sants d’Olot. S’espera un increment de les visites i l’interès per aquest patrimoni cultural.
Aquest projecte, impulsat per l’empresa Vayreda, Bassols, Casabó y Cía. (EL ARTE CRISTIANO) i realitzat per Iternatura Comunicació, ha estat subvencionat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, dins la categoria de projectes culturals que fan servir tecnologia immersiva. WikiSants és la segona fase del projecte dels Sants d’Olot endegat l’any 2023 amb L’Aprenent, una experiència immersiva amb ulleres Meta al Museu dels Sants d’Olot que permet viure de primera mà la fabricació artesanal d’imatgeria religiosa. Amb aquestes iniciatives, EL ARTE CRISTIANO posa en valor la tècnica i la tradició dels tallers d’Olot gràcies a les noves tecnologies.
Contacte: